Uppkörning och college

Sammanfattning:
Tänker dela upp vad som hänt nu i flera inlägg, eftersom jag vet att vissa inte gillar mina superlånga inlägg. ;) Så här tänker jag skriva om hur det var att ta körkort i California och hur det är att gå på college här. (:

Utförligt:
Att ta körkort i USA är nästan ett skämt. Som alla säkert vet får man ta körkort när man fyllt 16 år. Men inte dricka alkohol förrän man är 21. Knasig lag. Men man behöver faktikst en bil här. De har inget vidare kollektivtrafik. Du skulle inte klara dig utan bil här, så på ett sätt kan jag förstå det, men ändå.. Okej, så uppskrivningen här var annorlunda från Sverige. Jag läste California Driver Handbook, och det mesta var det samma som i Sverige. Jag bokade en tid på DMV (Department of Motor Vehicles), annars kan man få stå i kö i 5-6 timmar! Så jag knallade in där och de bad mig ställa mig i något slags litet bås. Så testet kändes inte som om de tog det på så stort allvar. Jag fick ha min väska och min mobil, och det var inget speciellt rum man satt i eller något, och bara 36 frågor, som mest var sunt förnuft. Och om jag inte hade blivit godkänd så hade jag bara kunnat göra om provet igen samma dag. Så jag hade 34 av 36 frågor rätt, man fick ha max 6 fel. De tog ett foto av mig där också. Sen hade jag min uppkörning på en måndag. Man kör upp i sin egen bil. Blev lite ställd, för hon som skulle kontrollera mig bad mig att peka på olika saker i bilen. Var inte förberedd på det, så jag blev nervös. Hon sa typ: Point at the defroster. Point at the hazard light. Jag hade inte tänkt på att jag behövde öva på det, men det gick bra ändå. Okej, själva uppkörningen var inte svår alls. Det hela tog 10 minuter. Jämför med i Sverige där det tog 45 minuter. Jag behövde inte ens köra på motorvägen. Hon kollade om jag kunde byta fil, svänga vänster, svänga höger, backa i en rak linje. Inte så mycket mer faktiskt. Sedan sa hon att jag körde väldigt bra, och undrade vem som lärt mig att köra. Så pappa, mamma och Anders på trafikskolan, tack för hjälpen. ;)

Jag har ju börjat ta biologilektioner här nu. Men klasserna var fulla, så jag 'tried to crash them', som de säger här, när man går till en lektion utan att vara inskriven i den klassen. Sedan hade de lottdragning om vilka av de som inte var inskrivna som skulle få plats i klassen, jag fick inte plats i varken laborationen eller föreläsningen. Men då skickade jag ett mail till föreläsningsläraren och beskrev min situation och allt, hur motiverad jag är, hur bra betyg jag har och blablabla. Det var min host family som sa till mig att skriva det. Jag är lite mer ödmjuk faktiskt. Haha. Men det funkade! Hon skrev in mig i klassen! :D Så måndagkvällar har jag biologilaboration och tisdag- och torsdagmorgonar har jag föreläsning. Har träffat lite folk på college nu, så det är rätt kul. Den första biologilabben var superlätt, för de gick igenom grunderna i metersystemet. Hur man använder meter, millimeter, kilogram, deciliter osv. ^^ De har ju ett annat, helt ologiskt, system här, men inches, feet, yards, ounzes, gallons, pounds etc. Så det var lätt, tack och lov. Sen är det ju Biology 101 jag har, så det är på en väldigt grundläggande nivå. Men det känns ändå rätt skönt. Det är myyyycket läxor, så hade det varit svårare hade det blivit för jobbigt tror jag. Föreläsningarna är lite annorlunda från dem i Sverige, i alla fall på gymnasiet, för här går det undan ska ni veta! Läraren visar information på två olika skärmar, en overhead och en powerpoint, samtidigt som hon skriver på svarta tavlan och pratar, så man får hänga med och antecka för glatta livet! Men nu pratar vi om grundläggande kemi, hur en atom är uppbyggd och om elektronskal och sådant, så det kan jag ju redan väldigt bra, så nu sitter jag bara och tar det lugnt på föreläsningarna. Vilket är soft. Men fortfarande, de har sjukt mycket läxor här! Och de utgör en stor del av ditt betyg, eftersom du får x 'points' på varje läxa, och x 'points' på varje prov, och sedan utgörs betyget av dina 'points'. Men ajg trivs på college. Har som sagt träffat lite trevligt folk där, så jag är inte ensam i alla fall. (:

Nu hinner jag inte skriva mer. Får ta och uppdatera med lite roligare saker istället, d.v.s. fritiden här! ;)
Cliffhanger: Tappade bort min plånbok med svenskt körkort, bankkort och dykarcertificat. Shopping i Fashion Valley, sushi, hot tub, shopping på Victoria's Secret i minst 2 timmar (halleluja!), Pacific Beach, restaurang, hem till Christina, film, åkte med Michael till Mike, som bodde i det största hus jag någonsin sett. Låg i Ranco Santa Fe, San Diegos motsvarighet till Hollywood. Kunde platsat i MTVs 'Cribs'. Wow. Hot tub, solat, valskådning, Starbucks, allt bokat inför San Francisco, börjat styrketräna rejält nu, stolt. ;)

Okej, i morgon blir det Oceanside, Laguna Beach, Huntington Beach och kanske några fler stränder. Vi tat bilen upp längs kusten och ska se lite fina stränder tänkte vi (: Nästa fredag bär det av mot San Francisco! Helgen efter det drar jag till Los Angeles! Woho!

Puss på er, take care, love you guys!

-Wikenfors

RSS 2.0